Materialval för hotellinredning

5 material att hålla koll på vid inredning av ditt hotell

Ytskikten är ofta en del av hotellinredningen som man inte tänker på, den bara finns där. Men när man tittar närmare inser man att ytskikt på väggar och inredning utgör en stor del av helheten. Vilka ytskikt passar vart och vilka för- och nackdelar har de olika materialet? Vi reder ut begreppen inför nästa renovering.

1. (Högtrycks)laminat

Laminat är ett material som oftast består av ett antal hårt sammanpressade pappersark. Antalet ark styr laminatets tjocklek och dess egenskaper. Ett högtryckslaminat kan produceras i tjocklekar upp till 20 mm och ytan kan ges struktur för att imitera trä eller andra material. Dessutom finns laminatet i många olika färger och strukturer. Det kräver ingen omvårdnad i form av oljning, slipning eller liknande. Ett laminat suger inte heller upp vätska så ringar från kaffekoppar eller liknande kan enkelt torkas av. Vissa laminat har en matt yta (s.k. Anti-fingerprint) som minskar risken för att fingeravtryck och fettfläckar ska synas. Blöta fläckar kan synas men försvinner när de torkar.
Laminat har en hård och tålig yta som klarar högt slitage och rekommenderas därför till utsatta ytor i offentliga miljöer. Dess långa livslängd är bra för både miljö och plånbok.

2. Kompaktlaminat

Ett högtryckslaminat med en tjocklek på över 2 mm kallas för Kompaktlaminat. Ett extremt tåligt material som kan användas både inom- och utomhus eftersom det inte suger upp vatten och är ”dött”. Kompaktlaminat saknar traditionell bärarskiva och består endast av hårt sammanpressade pappersark. Kompaktlaminat används med fördel i de delar av din hotellinredning som ska tåla hög belastning och nötning

3. Melamin

Melamin, även kallat Spånmelamin och Direktlaminat, är en variant av laminat som är tunnare och med lägre produktionskostnad. Till skillnad från laminat som tillverkas av flera lager kraftpapper består Melamin enbart av ett dekorpapper. Dekorpappret är impregnerat för extra skydd mot slitage. Melaminet är trots det tunna skiktet ett tåligt material och passar till offentliga miljöer. Det tunna Melaminet får även en mindre hård yta än andra laminat vilket bl.a. är positivt ur ljudsynpunkt, mindre skramlande ljud i tex. restauranger och lobbys. Då melaminet är så pass tunt kan det få en struktur inpräglat efter det underliggande trämönstret. Något som inte låter sig göras med de hårdare laminaten.

4. Träfanér

Träfaner är ett tunt lager äkta trä limmat på en träfiberskiva som bärare. Träfaner tillverkas av det finaste virket i stocken vilket ger en lyxig känsla. Faner är mindre tåligt än laminat/melamin och är därför vanligast i hemmiljöer. I offentlig miljö är det oftast ett för högt slitage för att faner ska vara ett ekonomiskt försvarbart alternativ. Träfaner oljas eller lackeras vanligtvis och kan inte slipas. Då träfaneret är ett ”levande material” kommer färgen på UV-utsatta områden av faneren  att förändras med tiden. Det kan vara en effekt man eftersträvar men oftast är det inte önskvärt i offentlig miljö.

5. Massivt trä

Massivt trä, dvs. äkta trä rakt igenom, är inte lika slitstarkt som laminat och melamin även om det finns hårdare och mjukare träslag. Massivt trä är omslipningsbart och behöver omvårdnad för att behålla sin yta. Massivt trä ger en liknande känsla som faner men är betydligt mer tåligt även om det kan krävas omslipning och motsvarande. Om man inte räds patina eller eftersträvar en rustik känsla kan massivt trä vara ett alternativ. Inredning i massivt trä har lång livslängd om det sköts på rätt sätt. Det finns många olika ytbehandlingar (t.ex.  olja, bets, lack) som har sina olika styrkor och svagheter. Är du intresserad av att jobba med trä i dina inredningar kan vi hjälpa dig hitta rätt träslag och ge dig hanteringsråd .

Olika material och ytskickt

Du kan läsa mer om olika typer av laminat på Wikipedia