Konsten att inreda med färg

Vi omger oss ständigt kring färg, vare sig vi tänker på det eller inte. Vad är då färg? Färg är subjektivt, vi uppfattar alla färg på olika sätt. Färg handlar dels om hur färg blandas, dels om vår uppfattning kring hur färg ser ut, ett visuellt fenomen. Människan kan urskilja 10 miljoner kulörer med blotta ögat vilket har resulterat i ett stort intresse på att systematisera färg. Detta för att vi helt enkelt ska hitta ett sätt att förstå och prata kring just färg. Ett ordnat system.

Genom åren har det utvecklats olika färgsystem för material och produkter. Varje system har sitt sätt att beskriva kulörens olika egenskaper.

NCS- Natural Colour System 1979

Detta system är utvecklat i Sverige av Edward Herings tankar kring färg i slutet av 1800-talet. NCS anger hur vi uppfattar färg och är standard inom inredning, helt oberoende av färgfabrikat. NCS har sex elementarfärger; gul, röd, blå, grön, vit och svart. Färgkartan NCS Index 2050 innehåller samtliga 2050 NCS standardfärger och en beteckning består både av nyans och kulörton. 

Detta gör NCS unikt och det ger oss ett språk att kommunicera färg mellan alla intressenter i en färgprocess för att säkerställa att slutresultatet blir till vad som var tänkt. NCS har även utvecklat olika verktyg för att underlätta identifieringen av färg på olika ytor. Fantastiska verktyg som underlättar i vårt dagliga arbete som inredare och konceptutvecklare.

Pantone är ett stort urval av kulörer som ständigt utvecklas. Dessa används främst till att benämna färg inom inredning på textiler och inredningsdetaljer men även i tryck.

RAL används främst till att benämna färg på plåt- och metalldetaljer och består av ett begränsat urval av kulörer, ca 200st.

Färgfabrikaten skapar sina egna färgkartor och system för att särskilja sig från andra fabrikat för att skapa något unikt. De är framtagna av specialister i området och kulörerna passar oftast bra på stora ytor. De jobbar nära trender och efterfrågan och bjuder på fin inspiration!

Vi på PMI jobbar ständigt med kulörer, färger och material. Allt för att skapa något unikt och genomtänkt för våra kunder. Har ni tankar på att renovera eller förbättra era ytor på hotellet för att skapa en upplevelse för era kunder? Tveka inte att höra av oss till oss redan idag.

Att tänka på när du arbetar med kulörer

En kulör upplevs aldrig ensam utan påverkas ständigt av kulörer runtomkring. Vad är då en kulör? En kulör är ett synintryck som är reflekterat ljus vilket vi uppfattar med våra ögon och tolkar i vår hjärna. Vad vi ser är helt beroende på ljus, ett föremål som reflekterar ljuset och våra ögon uppfattar vad vi ser. Utan ljus skulle färg inte existera.

Vi vet ju alla hur vi känner oss en gråmulen novemberdag. Färg ger energi och varje kulör står för olika energier. Spännande tanke att vi kan boosta vår vardag med färg för att ändra vårt mående. Färgsättning ska därför inte vara något som höftas fram i hopp på det bästa utan ett strategiskt val beroende på vilken känsla man vill lyfta fram.

EN KULÖR ÄNDRAS MED:

LJUS: Väggarna kommer att ändra färg beroende på om det är morgon eller kväll och i vilket väderstreck rummet befinner sig i.

MATERIAL: En grön väggkulör kommer att skilja sig när samma gröna kulör kommer i ett material.

FORM: Beroende på formen på materialet kommer kulören att upplevas olika.

Tillhör ni dem som har målat grått hemma? Grått och greige har helt klart blivit det nya vita och en stark trend under en lång tid. Kanske har ni i det valet haft erfarenheter av att den gråa kulören på färgbladet i butiken inte gjorde sig lika fin hemma i ditt rum i norrläge? Målbilden var en varmgrå ton men i stället drogs den åt det en kall ljusblå kulör. Hur undviker man detta problem?

Det absolut bästa tipset vid målning är att köpa hem provbrukar från färghandeln med olika nyanser av den tänka kulören. Största misstaget är att måla upp dessa på den tilltänka väggen, bredvid varandra på små ytor. Som sagt, kulörer upplevs aldrig ensam utan påverkas ständigt av kulörer runtomkring. Måla hellre upp färgerna på olika skivor som ni kan flytta runt i rummet under dagen för att se hur den upplevs i olika ljus. Gör detta med samtliga prover, men inte samtidigt utan var och en för sig.

Kom även ihåg att en kulör upplevs starkare (mer kulörthet) uppmålad på en större yta. De färgkartor som finns i färghandeln har oftast kulörer som är framtagna för att göra sig bra på stora ytor. Börja där och prova er fram, varför inte måla in taket i en annan kulör när ni ändå är i gång?

Ett annat viktigt val när det kommer till färg är glanstalet. Samma kulör som har ett högt och ett lågt glanstal kommer att återge färgen helt olika. Glansgraden eller glanstalet anges i en skala från 1 till 100- där 1 är helmatt och 100 är helblank. Matta ytor absorberar ljus vilket gör att en färgkod som målas med ett lågt glanstal uppfattas som mörkare. Blanka ytor däremot reflekterar ljuset mer och uppfattas då ljusare.

MATT VÄGGFÄRG

Fördel: Mer förlåtande och döljer skavanker. Ger en lugnare yta utan reflektioner.
Nackdel: Inte så tålig, blir lättare fläckig och repig. Kan vara svårare att torka av.

BLANK VÄGGFÄRG

Fördel: Lättare att torka av och hålla ren.
Nackdel: Eventuella ojämnheter syns mycket tydligare när man jobbar med en blank jämfört med en matt färg.

Välkommen att prata
färgsättning med oss!

Picture of Maria Gustafsson

Maria Gustafsson

Inredare/Konceptutvecklare